Baskın göz nedir?
Çoğu kişi, iki gözünden biriyle görme tercihine sahiptir ve genellikle bunun farkında değillerdir. Bu göze "baskın göz" adı verilir ve yay seçmeden önce hangi gözünüzü kullanmayı tercih ettiğinizi öğrenmek önemlidir.
Göz baskınlığı zayıf da olabilir güçlü de; ve el baskınlığıyla hiçbir ilgisi yoktur. Örneğin, sağ elinizi kullanmanıza rağmen sol gözünüz baskın olabilir. Araştırmalar insanların üçte ikisinin sağ gözünün, üçte birinin ise sol gözünün baskın olduğunu göstermiştir.
Baskın göz ilk yayım için neden önemlidir?
Yay imalatçıları, klasik, makaralı ve geleneksel yayları bir okçunun baskın gözünü en iyi şekilde kullanabileceği şekilde tasarlar. Aşağıdaki resim sol ve sağ elle kullanılan yayların arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olacaktır.
Kafanız karışırsa, baskın göz kavramını yayı tuttuğunuz eliniz bakımından düşünün. Sağ gözünüz baskınsa, yayı sağ elinizle çekersiniz. Sol gözünüz baskınsa, yayı sol elinizle çekersiniz.
Kirişi baskın gözünüzün tersi olan elinizle çekmeniz düzgün atış yapmanızı engelleyebilir. Örneğin, sol gözünüz baskın olmasına rağmen okçuluğa sağ gözünüzü kullanarak başladığınızı düşünün. Nişan almanız zor olur ve sol gözünüzle bakmak için başınızı çevirme ihtiyacı hissedersiniz. Birkaç aylık antremanın ardından umduğunuz kadar mesafe katedemediğiniz duygusuna kapılırsınız. Antrenörünüz sorunu anlar ve aslında sol gözünüzün baskın olduğunu ortaya çıkaran baskın göz testi yapar.
Bu sorunu düzeltmek için sol elle tutulan bir yay alıp bütün teknikleri en baştan öğrenirsiniz. Böyle bir durumdaki okçular baskın göze doğru şekilde geçiş yapmak için göz bandı bile kullanır. Bu nedenle ilk yayınızın baskın gözünüze uygun olması sizin faydanızadır.
Hangi gözümün baskın olduğunu nasıl anlarım?
Baskın göz testleri kolaydır:
Okçuluğa yeni başlayanlar nadiren iki gözleri için de öncelik hissetmez. Böyle bir şey olursa, yapılacak en uygun şey yayı çekmek için baskın eli kullanmaktır.
Bu sitede sunulan içeriğin tamamı Onok tarafından üretilmiş veya telif hakları ödenerek yurt dışı kaynaklarından alınmış ve çevirisi yapılmıştır. İzinsiz veya kaynak göstermeden kısmen bile olsa kullanılamaz.